Ekonomi

Taze incirde erkencilikle Buharkent rakip tanımıyor

Türkiye’nin en erken hasat edilen taze inciri ile tanınan Aydın’ın Buharkent ilçesinde üretime yeni eserler kazandırma çalışmaları artarak devam ediyor. 1994 yılında Bursa Kara İnciri’ne kazandırılan ve başka yerlerden hasadından 15 gün önce hasadı yapılan eserin daha iyi üretilmesi ve pazarlanması amacıyla konunun uzmanlarının katıldığı çalıştayda değerlendirildi.

Özellikle son 3 yılda ilçede üretimi artırmak, üreticilerin refah düzeyini yükseltmek ve kullanılabilecek tüm alanlarda tarım yapmak için yeni projeler hazırlanmaya ve uygulanmaya devam ediyor. Buharkent Belediyesi sponsorluğunda, Buharkent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Buharkent Meslek Yüksekokulu ve Buharkent Ziraat Odası iş birliğinde, ADÜ Ziraat Fakültesi ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, üreticinin bilinçli tarım yapmasını sağlamak ve bilgilendirmek amacı ile kurulmuştur. Bursa Siyah İnciri konulu çalıştay düzenlendi.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar, ilçede yaş incirin ilk kez 1994 yılında gelişmeye başladığını, son 12 yılda yapılan yoğun çalışmalar sonucunda üretiminin arttığını söyledi. erkenci özellikleri ve diğer özellikleri ile ilçe ekonomisine büyük katkı sağladığı belirtilmiştir.

ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.İbrahim Gençsoylu yaptığı konuşmada, ADÜ Ziraat Fakültesi’nin kuruluşundan bu yana Aydın tarımına çok önemli katkılar yaptığını ve yapmaya devam edeceğini, çiftçinin her zaman yanında olacaklarını belirtti.

“İncir şehrimiz için çok önemli”

Aydın İl Tarım Müdürü Ahmet Öktem yaptığı konuşmada, “İncir, değerli bir geçim kaynağı ve değerli bir ihracat ürünü olması itibariyle ilimiz için stratejik bir varlıktır. İlimiz 38 binin üzerinde incir üretim alanına sahiptir. hektar ve 7 milyondan fazla ağaç Türkiye’de organik tarım yapılmaktadır 2022 yılı verilerine göre ülkemiz 350 bin ton incir üretim miktarı ile dünya lideri konumundadır. Türkiye yaş incir üretiminin yüzde 60’ı, kuru incir üretiminin yüzde 80’i İlimiz incir üretiminin yüzde 9’u Buharkent ilçemizden temin edilirken, AB coğrafi işareti ile tescillenmiş kuru incir çeşidi Aydın inciri olarak karşımıza çıkıyor. , ilimizde yetiştiriciliği yapılmakta olup, ilçemiz Bursa siyah çeşidinin değerli bir merkezi haline gelmiştir.Uzun raf ömrü nedeniyle ihracata uygun bir çeşittir.İlimizden 2022 yılında ihracatına izin verilen yaş incir miktarı 909 ton Son yıllarda Bursa siyah incirinin gelecekteki imajını olumsuz etkileyecek bir uygulama ile karşılaşmaktayız. İncirin erken olgunlaşmasını sağlamak için ethephon adı verilen bir bitki büyüme düzenleyicisi kullanılır. Bu ilacın kullanımı yasaktır. Söz konusu regülatörün kullanımı ağacın ömrünü kısaltır, incirin kalitesini düşürür, raf ömrünü kısaltır ve ihracatta sıkıntılara neden olur. Müdürlüğümüz hasat öncesi numune alarak durumu kontrol altında tutmaya çalışmaktadır. Üreticilerimizin bu uygulamadan uzak durması gerekiyor” dedi.

“Taze incirde farklıyız”

Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, ilçede binin üzerinde üretici olduğunu belirterek, “Buharkent olarak bini aşkın üreticimiz ve 25 bin tonun üzerinde taze incir üretimimizle Buharkent olarak yaş incir üretiminde farklı bir ilçeyiz. Aydın’da ilk incir hasadı bizden 15 gün önce yapılır.Ekonomik yönden.Avantajı ve ilçemize katkısı ile çok değerli bir üründür.

“Taze incirin geleceği için çok değerli bir atölye”

Buharkent Kaymakamı Alper Açıkgöz yaptığı konuşmada Kaymakamlık ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaları dile getirdi. Kaymakam Açıkgöz, “Büyük Menderes Nehri’nin suladığı verimli ovalar üzerinde yer alan ilimiz, uygun ekolojik özellikleri ile ülkemizde tarım potansiyeli güçlü illerimizden biridir. , dört mevsim üretimin yapıldığı bir ilçedir. Tarımsal üretim noktasında da yapılabilmektedir.Kaymakamlığımıza bağlı Tarım ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ilçemizde uygulanan birçok tarımsal proje stratejik çeşitliliğin artırılması için hem deneme çalışması hem de yaygınlaştırma projesi olarak devreye alınmıştır. Tarım işleri Yaygın Weele Arısı zararlısına karşı ilçemizde kestane yetiştiriciliği ve geliştirme projesi yürütüldü ve güçlü ‘Ertan’ kullanılarak Galler Arısı zararlısına karşı yüzde 50’si devlet destekli olmak üzere 2 bin 370 fidan dağıtıldı. ‘ çeşidi; rakımı yüksek olan Ericek, Muratdağı ve Gelenbe mahallelerimizde uygulanmıştır.. Ürün çeşitliliği açısından bölgemize değer katmasını beklediğimiz diğer stratejik tarımsal ürünümüz olan Avokado Yetiştiriciliği Projesi hayata geçirilmiştir. Rakımı düşük olan Ortakçı, Kızıldere ve Merkez mahallelerinde 2 sera ve 1 açık alanda yüzde 75’i devlet takviyeli demans-deneme bahçeleri oluşturuldu. Bugün buraya gelmemizin sebebi, tarımsal üretimde her geçen gün değeri artan, çeşitli stratejik çalışmalar arasında belki de en değerlisi olan ve özellikle dış ticaretimizde dikkat çeken ‘Bursa Kara İnciri’nin ve ilçemizde üretimini yaygınlaştırmamız gerektiğine inandığımız taze incir ihracatının yüzde 90’ını karşılıyor. Kalın kabuğu onu dış etkenlerden koruduğu için ihracata yönelik güçlü bir incir çeşidi olmasının yanı sıra sağlık açısından faydaları çok değerlidir. Ülkemiz; İncir üretiminde yakın zamana kadar kuru incir üretimi ve ihracatı ile ön sıralarda yer almıştır. Ancak son yıllarda uygun ekonomik temellerin geliştirilmesi; sofralık incire verilen değeri ve üretimi artırdı. Yurt dışı taleplerinin bu yönde gelişmesi sofralık incirin uluslararası pazarda değerli bir yer edinmesini sağlamıştır. Ülkemiz incir çeşitliliği açısından dünyada birinci sırada yer almasına rağmen sofralık incire gereken önemi vermemektedir. İlçemizde geçtiğimiz dönemde dikim alanlarının artırılması amacıyla yüzde 75’i devlet destekli olmak üzere 1.400 adet fidan üreticilerimize dağıtıldı. An prestiji ile 400 dekarı verim döneminde olmak üzere yaklaşık 800 dekarlık bir alanda su ürünleri yetiştiriciliği yapılmaktadır. İlçemizde Bursa karanfilinin yaygın olduğu bölgeye göre yaklaşık 15 gün erkencilik söz konusudur ve bu da yaklaşık 600 tonluk üretimle piyasada aktif olmamızı sağlamaktadır. İklimimizin getirdiği bu avantajdan sonuna kadar faydalanmak için ekim alanlarını artırmak, ihracat payımızı mutlaka artıracaktır. Bu nedenle Bursa Kara Yetiştiriciliği ve Pazarlaması konulu çalıştayımızın Buharkent’imize, bölgemize ve ülkemiz tarımına hayırlı olmasını diliyorum.”

“Bursa Kara İncir dört bir yandan işlendi”

Çalıştaya konuşmacı olarak katılanlar, incir bitkisi besleme ve gübreleme, incir ve kartopu koruma, incir hastalıkları, incir ekonomisi, incir zararlıları, Bursa Kara İncir çeşidi eğitim sistemindeki gelişmeler ve Bursa’da girişimcilik örneği Kara İncir yetiştiriciliği, Aydın ve Buharkent’te incir yetiştiriciliği , sayısal maliyetleri, üretime ve ekonomiye yaptığı katkıları, bölgeye kattığı değeri ve bölgede yeni çalışmaları takdirle karşıladı.

Soruların yanıtlanmasının ardından çalıştay sonunda Kaymakam Alper Açıkgöz tarafından katılımcılara ve destekçilere plaketle teşekkür edildi. Çalıştay, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

ADÜ Buharkent Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu Buharkent Mahallesi’nde düzenlenen çalıştaya Buharkent İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Buharkent Ziraat Odası, ADÜ Buharkent Meslek Yüksekokulu, Buharkent Belediyesi, Ege İhracatçı Birlikleri, Aydın Fidan ve Süs Bitkileri Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sponsor oldu. Vali Alper Açıkgöz, Buharkent Belediye Başkanı Mehmet Erol, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, ADÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Etkinliğe çevre ilçelerin Tarım ve Orman Müdürleri, TAGEM Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü yetkilileri, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Ziraat Odası Başkanları, kooperatif temsilcileri, akademisyenler, ihracatçı firmalar ve üreticiler katıldı. – AYDIN

eflanihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu