Sağlık deposu: Kekik çayı
İSTANBUL (İGFA) –Ballıbabagiller familyasından olan kekiğin yapılan araştırmalara göre 400’den fazla çeşidi bulunuyor.
Kekik çayının taze kekik dalları veya kekik çiçeklerinin demlenmesiyle hazırlanan bir bitki çayı olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Kekik çayı için bir tutam kekik ve bir miktar sıcak su yeterlidir. Kekik çayı yapılırken önce bir çaydanlığa yarım litre su alınır ve kaynatılır. Daha sonra yaklaşık 1 tatlı kaşığı kuru veya taze kekik bir bardağa alınır ve üzerine kaynar su ilave edilir. Üzeri kapatılarak 10-15 dakika demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra süzülerek tüketilir. İsteğe bağlı olarak bir tatlı kaşığı bal ve limon eklenebilir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Örnek, “Kekik çayının kalp ve damar sağlığı başta olmak üzere sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Yaklaşık 1 gram kekiğin içerisinde; K vitamini, kalsiyum, demir, manganez gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Kekik çayının bu özellikleri onu sağlık üzerinde olumlu etkileri olan bir bitki çayı yapmaktadır.
KEKİK ÇAYI BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Laboratuvarda yapılan bazı çalışmalara göre kekiğin tansiyonu düşürmeye yardımcı olurken antioksidanlar açısından çok güçlü bir bitki olduğunu söyleyen Tuba Örnek, “Bilimsel araştırmalara göre kekikte antibakteriyel özelliğe sahip önemli bileşenler var. Kekik çayı sindirim sistemini rahatlatmaya ve hazımsızlığı gidermeye yardımcı olurken; Bağışıklık sistemini güçlendirmeye, solunum yollarını rahatlatmaya, kilo kontrolüne ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Kekik çayının içeriğindeki antioksidanlar sayesinde sivilce ve mantar gibi cilt problemlerine bağlı semptomların da hafiflemesine yardımcı olur.